Trenutno on-line

We have 59 guests online
GRIPA: U GORAŽDU SITUACIJA ZADOVOLJAVAJUĆA

VAKCINACIJA, PRANJE RUKU I PROVJETRAVANJE PROSTORIJA GLAVNA ORUŽJA PROTIV GRIPE

U GORAŽDU SITUACIJA ZADOVOLJAVAJUĆA

Foto : Ilustracija

Gripa, čiji je prvi val došao na područje naše zemlje u novembru prošle godine, svoj drugi val bi trebala imati u ovom mjesecu, kada se očekuje povećan broj oboljelih. Kada je u pitanju BPK Goražde do sada je situacija zadovoljavajuća, istakla je za Radio Goražde direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo.

" Do sada se u zdravstvene ustanove u Goraždu javilo 8 pacijenata s virusom sezonske gripe, iako je taj broj sigurno veći. Osim vakcinacije bitne su i mjere samozaštite, gdje je potrebno usvojiti određena ponašanja i misliti kako se svako od nas može zaštiti od infekcije. Veoma je bitno što češće prati ruke, držati distancu od najmanje jednog metra od osobe koja je bolesna, izbjegavati kašljanje i kihanje bez zaštite na ustima ili u ruku“ – kaže Bičo.

Bitno je također i smanjiti boravak na otvorenom dok vremenska prognoza ne bude stabilnija, zatim smanjiti kretanje u malim, zagušljivim i toplim prostorijama, redovno provjetravati svoje domove te izbjegavati posjete bolnicama za vrijeme povećanih virusnih infekcija u zraku.

 

Radiogorazde Gorazde's photo.

 

Radiogorazde